Skip links

ΟΜΑΔΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Με τη βαθειά πίστη ότι “το σώμα ξέρει” και έχει τον τρόπο του, μοναδικό για κάθε άνθρωπο, να εκφράζει άμεσα την αλήθεια του, η ομάδα αυτή συνοδεύeι τα μέλη της σε ένα μονοπάτι προσωπικής διερεύνησης, ανάπτυξης και θεραπείας, με βασικά εργαλεία τη μέθοδο ΒΒΑΤ και την ψυχοεραπευτική προσέγγιση NDI.

Το  ΒΒΑΤ (Basic Body Awareness Therapy) είναι μια φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ευρέως διαδεδομένη στο χώρο της ψυχικής υγείας, ιδίως στις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ πλέον αποτελεί αντικείμενο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έρευνας, κερδίζοντας διαρκώς αναγνώριση και αποδοχή παγκοσμίως. Από το 2020 εφαρμόζεται πια επίσημα και στην Ελλάδα.

Η μέθοδος ξεκίνησε από το Γάλλο κινησιοθεραπευτή και ψυχοθεραπευτή Dropsy στη δεκαετία του 1960, με σαφείς επιρροές από ποικίλες κινητικές παραδόσεις της Ανατολής (Zen meditaion, Tai Chi) και της Δύσης ( μοντέρνος χορός, τεχνικές θεάτρου, τεχνική Alexander,  τεχνικές Laban και μέθοδος Feldenkrais). Οι φιλοσοσφικές ρίζες της μεθόδου βρίσκονται στη φαινομενολογία.

Το  BBAT είναι κατά βάση μια προσωποκεντρική κινητική θεραπεία, (ατομική ή ομαδική), δια ζώσης ή διαδικτυακή, που εστιάζει στη σωματική συνειδητότητα και στην ποιότητα της κίνησης. Μέσα από πολύ απλές κινήσεις σε λειτουργικές θέσεις (ύπτια, καθιστή και όρθια θέση), ο θεραπευόμενος καθοδηγείται να αναπτύξει μια σύνδεση με το σώμα του, τις βασικές του ανάγκες στο “εδώ και τώρα”,-σωματικές και ψυχικές-, τη σχέση του με το περιβάλλον και με τους άλλους. Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται είναι σημαντικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Ο θεραπευτής εδώ είναι μια ήπια και σταθερή παρουσία, που κινείται μαζί με το θεραπευόμενο χωρίς να κρίνει, προσκαλώντας τον και οδηγώντας τον σε ένα ταξίδι προσωπικής εξερεύνησης. Η μέθοδος επίσης περιλαμβάνει τη χρήση της φωνής ως θεραπευτικό μέσο, καθώς  και τη χρήση του αναστοχασμού πάνω στην κινητική εμπειρία, τόσο γραπτά όσο και προφορικά, ώστε ο θεραπευόμενος να ενθαρρυνθεί και στην έκφραση των συνειδητοποιήσεων του κατά τη θεραπεία.

Από άποψη εξοπλισμού, αρκεί ένα στρώμα και μια καρέκλα/άτομο και ένας χώρος όπου μπορεί για τη διάρκεια της συνεδρίας να εξασφαλιστεί κάποια ησυχία, έτσι ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να δουλέψει απερίσπαστος.

Το Bbat αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως μια ολότητα, δουλεύοντας ταυτόχρονα στη σωματική , τη φυσιολογική, την ψυχοκοινωνική και την υπαρξιακή του διάσταση. Παρά την πλατιά του προσέγγιση, η δομή του είναι απλή , σαφής και καθαρή. Κατά βάση είναι ένα ταξίδι στη συνειδητή κίνηση, διευκολύνοντας με ήπιο τρόπο τη σύνδεση του μέσα με το έξω.

 Η μέθοδος προτείνεται ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη -μέσα από κλινική πράξη και έρευνα- συμπληρωματική θεραπεία στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Η Παρεμβαίνουσα μη-Κατευθυντικότητα (Non-Directive Intervention – NDI) είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, παιδαγωγικής, εμψύχωσης ομάδων αλλά και στάση ζωής. Πρεσβεύει πως ο κάθε άνθρωπος οφείλει να είναι ο ίδιος ο δημιουργός του εαυτού του και της ζωής του, πράγμα που επιτυγχάνει πραγματοποιώντας τις επιθυμίες του, που είναι κινητήρια δύναμη ζωής. Έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία από το 1980 στα πεδία της διευκόλυνσης της επικοινωνίας (facilitation), της εμψύχωσης ομάδων, της βιωματικής εκπαίδευσης, της προσωπικής ανάπτυξης, της συμβουλευτικής, της ψυχοθεραπείας, του team-building, της δυναμικής των ομάδων, της επίλυσης συγκρούσεων κ.α. Εισήχθη από τον Γάλλο καθηγητή Michel Lobrot ο οποίος συνδύασε και εξέλιξε περαιτέρω σημαντικά ρεύματα και πρακτικές της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, των τεχνών και του κινήματος του ανθρώπινου δυναμικού: την προσωποκεντρική θεραπεία και τις ομάδες συνάντησης (Carl Rogers), την δυναμική των ομάδων και την θεωρία πεδίου (Kurt Lewin), το ψυχόδραμα (Jacob Moreno), τη θεραπεία Gestalt (Fritz Perls), τη Ραϊχική Θεραπεία (Wilhelm Reich), τη Βιοενέργεια (Alexander Lowen), το θεατρικό αυτοσχεδιασμό, το θέατρο στην εκπαίδευση, τη μουσική, το χορό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική ως μέσα προσωπικής και συλλογικής έκφρασης, τις τεχνικές αυτοματισμού από το σουρεαλιστικό κίνημα και άλλα.

Είναι μια βιωματική παρέμβαση που δίνει προτεραιότητα στη Σχέση. Η στάση του διευκολυντή στηρίζεται στο τρίπτυχο Ακούω-Προτείνω-Συνοδεύω. Ακούει ενεργητικά το πρόσωπο / την ομάδα χρησιμοποιώντας επαναδιατύπωση, με ανεπιφύλακτα θετική αποδοχή, και ενσυναίσθηση, επιδιώκοντας να ανιχνεύσει τις επιθυμίες τους. Την ίδια στιγμή παραμένει γνήσιος, σε επαφή με τα προσωπικά της/του συναισθήματα και σκέψεις. Προχωρά όμως και παραπέρα και διαμορφώνοντας προτάσεις ώστε να διευκολύνει την επεξεργασία του βιώματος και τον αναστοχασμό.

Bbat και NDI εναρμονίζονται άψογα. Μοιράζονται κοινές αξίες για τη θεραπευτική διαδικασία και έχουν παρόμοια θέαση για τον άνθρωπο και τη θεραπευτική σχέση. Σε αυτή την ομάδα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά και αλληλεπιδραστικά.

Το Bbat προτείνει τη σωματική δράση η οποία προσφέρει σύνδεση με το σώμα, κοινό βίωμα, συν – κίνηση, δηλαδή συνάντηση με τον ενσώματο Εαυτό αλλά και τον Άλλο. Η NDI βοηθά στην αποκωδικοποίηση αυτής της συνάντησης και την επεξεργασία του υλικού που αναδύεται απ ΄αυτή. Με αυτό τον τρόπο αξιοποιείται πλήρως το βίωμα, και οι πόροι του ανθρώπου εμπλουτίζονται, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες της προσωπικής ανάπτυξης.

Η Στεφανία Κονταδάκη είναι φυσικοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στον τομέα της ψυχική υγείας και της σωματικής συνειδητότητας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Φυσικοθεραπεία στο Basic Body Awareness Methodology (BBAT) από το πανεπιστήμιο της Αλμερίας και πτυχίου Φυσικοθεραπείας (ΑΤΕΪΘ). Είναι επίσης απόφοιτος της Επαγγελματικού  Σχολής Χορού Ραλλού Μάνου , της Νομικής (ΑΠΘ) και της σχολής Ρεφλεξολογίας (NHS).

Έχει περαιτέρω εκπαίδευση σε Θεραπευτικές τεχνικές όπως: Manual Therapy (MT -ΣΦΧΕ ), Κρανιο-ιερή Θεραπεία,  Αυθεντική Κίνηση, Ανάλυση Κινήσεων Laban (LMA) και Τεχνικές δεξιότητες χοροθεραπείας (Ελληνοβρετανική Εκπαιδευτική). Είναι πιστοποιημένη επαγγελματίας Tomatis (Επίπεδο 1), καθηγήτρια της μεθόδου Pilates (APPI) και έχει αναπτύξει ένα μάθημα κίνησης που ονομάζεται "Pilates Plus", με βάση τη Φυσικοθεραπεία, τα Somatics, και το χορό. Έχει κάνει την πτυχιακή της διατριβή για τη "Μέθοδο Feldenkrais" και ασχολείται με αυτήν τη μέθοδο μέσω μαθημάτων, εργαστηρίων και προσωπικής έρευνας.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως δικηγόρος, ως εκπαιδευτικός χορού και έχει επίσης παραδώσει μαθήματα Βασικής Κινησιολογίας στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Δασκάλων της Μεθόδου Pilates στο studio Pilates «ArtAction»  Θεσσαλονίκης και Αθήνας καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα  κινησιολογίας σε χορευτές.  Ως φυσικοθεραπεύτρια, έκανε την κλινική πρακτική της στο νοσοκομείο UZ της Γάνδης (Κέντρο Αποκατάστασης Ενηλίκων - Τμήμα Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών, Νευρολογική Κλινική - Τμήμα Υψηλής Φροντίδας). Εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια Pilates και ως φυσικοθεραπεύτρια σε ιδιωτικά κέντρα φυσικοθεραπείας στην Αθήνα (σε μυοσκελετικά και νευρολογικά περιστατικά).  Το 2013 συστήνει το δικό της Κέντρο Πρόληψης και Θεραπείας “Εν Δυνάμει”. Από το 2018 είναι  παράλληλα εκπαιδεύτρια στο Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης και Έκφρασης «Παιχνιδόσωμα» στο πεδίο «Σωματογνωσία & Σωματική Έκφραση».

Το 2022 συμμετέχει στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία με προφορική παρουσίαση με θέμα "The effect of BBAT in a group of pshychotherapists; towards a broadening of both psychotherapy and physiotherapy perspectives " καθώς επίσης και στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας με ένα κλινικό εργαστήριο BBAT

Η Ευγενία Τσακίρη έχει ειδικευθεί στην ψυχοθεραπευτική μέθοδο NDI (Ινστιτούτο Μη-κατευθυντικής Παρεμβατικής Ψυχοθεραπείας και Έρευνας). Σπούδασε Συμβουλευτική Ψυχολογία (Mediterranean College) και θέατρο (Εργαστήρι Κ.Καζάκου, Ίασμος, Θέατρο των Αλλαγών). Παρακολούθησε δεκάδες σεμινάρια και εκπαιδεύσεις με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτές  που αφορούν στην ψυχοθεραπεία και στην έκφραση  μέσα απ' το σώμα και την τέχνη.

Στην πρακτική της συγχωνεύθηκαν κι ενσωματώθηκαν ποικίλες  ιδέες κι εφαρμογές όπως της σωματικής ψυχοθεραπείας, της θεραπείας Gestalt, της μη βίαιης επικοινωνίας, της προσωποκεντρικής θεραπείας, της δραματοθεραπείας, της αφηγηματικής θεραπείας, της χοροθεραπείας, της εικαστικής θεραπείας. Αλλά και οι δράσεις της σωματικής έκφρασης, του θεατρικού αυτοσχεδιασμού, του παιχνιδιού, της αυτόματης γραφής, των τεχνικών χαλάρωσης, (mindfulness, διαλογισμός, καθοδηγούμενη φαντασία) και των ενεργειακών θεραπειών (reiki, theta healing).

Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια δεξιοτήτων επικοινωνίας για γονείς (Gordon Training International).

Ασκεί τη συμβουλευτική και την εκπαίδευση ενηλίκων στην επικοινωνία, σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο.

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό. Σελίδα Πολιτικής Απορρήτου
Explore
Drag