Το μόνο πιστοποιημένο στούντιο BBAT στην Ελλάδα
Η μέθοδος ξεκίνησε από το Γάλλο κινησιοθεραπευτή και ψυχοθεραπευτή Dropsy στη δεκαετία του 1960, με σαφείς επιρροές από ποικίλες κινητικές παραδόσεις της Ανατολής (Zen meditaion, Tai Chi) και της Δύσης ( μοντέρνος χορός, τεχνικές θεάτρου, τεχνική Alexander, τεχνικές Laban και μέθοδος Feldenkrais). Οι φιλοσοσφικές ρίζες της μεθόδου βρίσκονται στη φαινομενολογία.
Το BBAT είναι κατά βάση μια προσωποκεντρική κινητική θεραπεία, (ατομική ή ομαδική), που εστιάζει στη σωματική συνειδητότητα και στην ποιότητα της κίνησης. Μέσα από πολύ απλές κινήσεις σε λειτουργικές θέσεις (ύπτια, καθιστή και όρθια θέση), ο θεραπευόμενος καθοδηγείται να αναπτύξει μια σύνδεση με το σώμα του, τις βασικές του ανάγκες στο “εδώ και τώρα”,-σωματικές και ψυχικές-, τη σχέση του με το περιβάλλον και με τους άλλους. Η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται είναι σημαντικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Ο θεραπευτής εδώ είναι μια ήπια και σταθερή παρουσία, που κινείται μαζί με το θεραπευόμενο χωρίς να κρίνει, προσκαλώντας τον και οδηγώντας τον σε ένα ταξίδι προσωπικής εξερεύνησης. Η μέθοδος επίσης περιλαμβάνει τη χρήση της φωνής ως θεραπευτικό μέσο, καθώς και τη χρήση του αναστοχασμού πάνω στην κινητική εμπειρία, τόσο γραπτά όσο και προφορικά, ώστε ο θεραπευόμενος να ενθαρρυνθεί και στην έκφραση των συνειδητοποιήσεων του κατά τη θεραπεία. Η ήπια μάλαξη (Dropsy massage) και η κίνηση σε σχέση με τους άλλους είναι βασικό στοιχείο της δια ζώσης συνεδρίας.
Η κίνηση είναι αργή και επαναληπτική ώστε να δοθεί χώρος στην εμβάθυνση – πέρα από τα βιομηχανικά – και σε πιο ψυχο-κοινωνικά ή υπαρξιακά στοιχεία της κινητικής εμπειρίας.
Από άποψη εξοπλισμού, αρκεί ένα στρώμα και μια καρέκλα/άτομο και ένας χώρος όπου μπορεί για τη διάρκεια της συνεδρίας να εξασφαλιστεί κάποια ησυχία, έτσι ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να δουλέψει απερίσπαστος.

Η μέθοδος προτείνεται ως μια επιστημονικά τεκμηριωμένη -μέσα από κλινική πράξη και έρευνα- συμπληρωματική θεραπεία στο χώρο της ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η εφαρμογή της μεθόδου είχε σημαντικά αποτελέσματα σε πεδία όπως:
- εγκεφαλικό
- ρευματοπάθεια
- πρόσφυγες με ψυχικά /σωματικά τραύματα
- κατάθλιψη
- διατροφικές διαταραχές
- εφαρμογή σε δομές ψυχικής υγείας (ήπιες/σοβαρές παθήσεις)
- ινομυαλγία και χρόνιος πόνος
- οριακές διαταραχές προσωπικότητας
- ομαδική φυσικοθεραπεία
- χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα
Ποιους αφορά η συμμετοχή σε μια ομάδα Bbat;
- Άτομα που βρίσκονται ήδη ή σκοπεύουν να μπουν σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία, ως συμπληρωματική θεραπεία που ενισχύει τη διαδικασία αυτή.
- Άτομα που έχουν χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα.
- Άτομα που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη μέσα από τη σύνδεση με την ομάδα.
- Άτομα που απλώς ενδιαφέρονται να μπουν σε μια προσωπική διερεύνηση με οδηγό το σώμα, τις κινητικές του ποιότητες και τον τρόπο που αυτές εκφράζονται.
Οι συναντήσεις γίνονται δια ζώσης ή διαδικτυακά. Δεν υπάρχει εδώ η ιδέα της “σωστης” ή της “λάθος” κίνησης, μόνο μια διαρκής ανοιχτή πρόσκληση για εξερεύνηση μέσα από την κίνηση. Λόγω της απουσίας του στοιχείου της “διόρθωσης” της κίνησης από το θεραπευτή καθώς και του επαναληπτικού χαρακτήρα των κινήσεων, οι διαδικτυακές συνδερίες είναι εξίσου αποτελεσματικές και τα μέλη βρίσκουν έναν καινούριο, επίσης δυνατό τρόπο να συνυπάρχουν και να συνδέονται.